Pages

22 Mart 2014 Cumartesi

Vitaminler hangi besinlerde daha çok bulunur



Vitamin, latince vita sözcüğünden gelmiştir ve vita “hayat” anlamına gelir. Sağlıklı yaşamın bir parçası olan bu organik bileşikler vücutta metabolik olayların gerçekleşmesi ve sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmezidir
Vitaminler iki grupta incelenir:
Suda çözünen vitaminler: C ve B grubu vitaminleridir.
Yağda çözünen vitaminler: A, D, E, K vitaminleridir.
- Vücut direncini arttırmak için vitamin bakımından zengin besinler tüketilmelidir. Özellikle bahar geçişlerinde vitaminlere ihtiyaç artmaktadır.
- Şunu bilmeliyiz ki yiyeceklerin pişirme, saklama, yıkama işlevlerinde vitamin değerlerinde önemli bir kayıp yaşanmaktadır.
- Besinlerin mevsiminde olması ve taze olmasıda içeriğindeki vitamin miktarını etkiler.
- Vücudumuza yeterli miktarda vitaminlerin doğal yoldan alamıyorsak bulgulara göre ek yollardan kullanılması gerekebilir.
B1 vitamini: Tahıllarda, baklagillerde, sebzelerde ve meyvelerde bulunur. Büyüme döneminde ki insanlarda sinir sisteminin gelişimi ve hızlı metabolizma için b1 vitaminine ihtiyaç duyulmaktadır.
B1 vitamininin eksikliğinde: Kusma, iştahsızlık, huzursuzluk, nefes almada zorluk, morarma, kalp yetmezliği, kalp çarpıntısı, merkezi sinir sistemi bozukluluğu, ses kaybı, beriberi hastalıkları görülebilir.
B2 vitamini: Sakatatlarda, süt ve peynirde ve bazı yeşil sebzelerde bulunur.
B2 vitamini eksikliğinde: Görme bozuklukları, deri ve mukoza, dudak kenarlarında çatlaklık gibi hastalıklara yol açar.
B6 vitamini: Tahıllar, yumurta, et ve ciğerde yoğun olara bulunur.
B6 vitamini eksikliğinde: Dilde şişme, göz, ağız ve burun çevresinde yağlanma görülür.
B12 vitamini: Et, balık, deniz ürünleri ve yumurtada bulunur. Süt ve süt ürünlerinde ise az miktarda b12 vitamini içerir.
B12 vitamini eksikliğinde: Sinir hücrelerini kaplayan beyaz bir madde olan miyelin kaybuna neden olarak sinir sistemi sorunlarına ve anemiye yol açar.
C vitamini: Kuşburnu, turunçgiller, domates, biber, brokoli, karnıbahar ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde bolca bulunur. C vitamini dokular için kolajen üretimini sağlar.
A vitamini: Yumurta, terayağ, sarı renkli meyvelerde ve en çok balıkta bulunur.
A vitamini eksikliğinde: Boy kısalığı, kilo alamama, gözün parlaklığını yitirerek aşırı kurumasıi göz yaşı yetersiz salgılanması, kuru ve pullanmış deri, gece körlüğü ( halk arasında tavuk karası denir.) gibi rahatsızlıklar görülür.
D vitamini: Bu vitamin hem beslenme hem de güneş ışığı yoluyla alınır. Balık, peynir, süt, terayağ ve yumurta sarısında bulunur.
D vitamini eksikliğinde: Çocuklarda raşitizme neden olur. Kemiklerde kasiyum ve fosfor dengesini düzenler. Huzursuzluk, baş terlemesi, kaşıntı, uyku bozuklukları, ileriki aşamalarda kas güçsüzlüğü, kafatası yumuşaması, büyümüş bunguldak,kafatası büyüklüğü, diş problemleri görülmektedir.
E vitameini: Tahıl ürünleri, balık, balık yağı, kuruyemişlerde, yumurta sarısı, yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Antioksidan etkiye sahiptir, yara iyileştirmesini hızlandırır, damar sağlığını korur ve metabolik hıın arttığı okul ve ergenlik çağında vücudu zararlı maddelerden arındırıcı özelliği vardır.
E vitamini eksikliğinde: Anemi, ödem görülebilir.
K vitamini: Yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Kanda pıhtılaşması için gereklidir. Normalde barsaklardaki bakteriler tarafından yapılır. Pıhtılaşma faktörlerinin sentezi için gereklidir.
K vitamini eksikliğinde: Dişeti kanamarı görülür.
 

Blogger